Tudj meg mindent a haspuffadásról

Tudtad, hogy a puffadás a 3. leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, amiben az emberek szenvednek? Életmódtól, nemtől, kortól függetlenül bárkit érinthet, így te se vedd fél vállról.

Tudj meg mindent a haspuffadásról

Mi okozhat haspuffadást?

A haspuffadás okait 3 nagy csoportba soroljuk. Megkülönböztetünk életmódból, betegségből és egyéb tényezőkből eredő haspuffadást.

1. Életmódból adódó haspuffadás:

  • Fokozott levegő nyelés: Étkezés, beszéd következtében normális körülmények között is jut levegő szervezetünkben, ám ez a mennyiség nem okoz puffadást. Fokozott stressz, kapkodó étkezés, viselkedészavar, illetve gyakori rágógumi fogyasztás viszont már okozhat ilyen jellegű panaszokat.

 

  • Szén-dioxid felszabadulás: Szervezetünkben szén-dioxid szabadul fel például, amikor a gyomornedv a bélbe kerül és semlegesítődik. Fokozott mértékű gyomornedv, fokozott mértékű gázképződést eredményez. Emellett szénsavas üdítő fogyasztása esetén is képződik szén-dioxid a szervezetünkben, mely puffadásos tüneteket okozhat.

 

  • Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben: Ezt a folyamatot az emésztetlen és a fel nem szívódó szénhidrátok okozzák. A vékonybélben nem megemésztődő anyagok, mint például a rostok, cellulóz, laktóz a vastagbélben a baktériumok által bontódnak le, ami nagy mértékű gázképződéssel jár. Értelemszerűen minél több ilyen típusú ételt fogyasztunk, annál nagyobb mértékű puffadásra számíthatunk.
  • Stresszes életmód: A stresszes életmód bizonyítottan káros hatással van bélrendszerünkre. Az irretábilis bélszindróma (IBS) arra hajlamos egyénekben alakul ki. Ezen állapotban lelkileg megterhelőbb élethelyzetekben emésztési panaszok mutatkoznak. Ilyen panasz lehet a puffadás sok más példa mellett (székrekedés, hasi görcsök, szelesség, gyakori hasmenés).

 

2. Betegségből adódó puffadás:

  • Felszívódási zavarok: Ezen állapotoknak közös tünete lehet a haspuffadás, hiszen a szervezetünkbe olyan anyagok kerülnek be, amit valamilyen okból adódóan nem tudunk megemészteni. Ilyen felszívódási zavar például a laktózintolerancia és a lisztérzékenység is.

 

  • Hasnyálmirigy elégtelenség: A betegség eredményezte emésztéshez elengedhetetlen enzim hiány okozza az emésztési panaszokat, aminek egyik jellegzetessége a puffadás. Ezen felül megjelenhet még kellemetlen teltségérzek, illetve erős hasi fájdalom is.

 

  • Gyakori még a puffadás cukorbetegségben Megjelenhet továbbá vesebetegségnél, pajzsmirigy betegségnél vagy akár nőgyógyászati elváltozásoknál is.

 

3. Egyéb okok:

  • Antibiotikum kezelés: Az egyik leginkább ismert ok az antibiotikum okozta emésztőrendszeri panaszok (hasmenés, hasi fájdalom, puffadás stb.), mely többek között az antibiotikum bélflóra károsító hatásának következménye. A bélflórát alkotó baktériumok fontos szerepet töltenek a tápanyagok felszívódásában, emésztésében. Minden bélflóra károsító tényező ezen folyamatok gördülékenységét akadályozza. Ilyen tényező még például a stressz, az ételekben található színezőanyagok, a fokozott fizikai igénybevétel, fertőzések, egyes gyógyszerek stb.).

 

  • Hormonális változások is okozhatnak haspuffadást.

 

  • Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet haspuffadás.

 

Milyen ételek okozhatnak haspuffadást?

Sok olyan étel létezik, melyek egészségesek ugyan, de fokozott gázképződést okoznak, így a fogyasztásuk puffadásos panaszokat eredményezhetnek. Nézzük ezeket az ételeket, italokat:

Zöldségfélék:

A zöldségekben lévő cukrok emésztésekor gázok képződnek. A hagyma és az articsóka fruktóz tartalma, valamint a spárga, a kelbimbó, a káposzta és a brokkoli rafinóz tartalma az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű gázképződést okoz az emésztési folyamat során.
A vízben oldható rosttartamú zöldségek (zöldbab, borsó) emésztése a vastagbélben kezdődik meg, amely szintén okozhat fokozott gázképződést.
Az oldhatatlan rostok változatlan formában haladnak át az emésztőrendszeren, elkerülve ezzel a panaszok okozását.

Gyümölcsfélék:

A gyümölcsöknél is ugyanez a helyzet az oldhatatlan rostok és cukor tartalmuk miatt. A szorbitot tartalmazó gyümölcsök pl. alma, körte, barack, aszalt szilva fogyasztása is okozhat kellemetlen hasi problémákat. A szorbitot édesítőszerként is használják, így ezeknek a készítményeknek is lehet kellemetlen hatásuk.

Keményítő:

A kenyér - és tésztafélék, a müzli, a kukorica és a krumpli gyakran okoznak puffadásos panaszokat. A bennük található keményítő nehezen emészthető, lebontásakor fokozott a gázképződés.
Ezekkel szemben a rizs, amely magas keményítő és a szénhidrát tartalmú általában mégsem okoz puffadást.

Tejtermékek:

A tejtermékek emésztése sokak számára jelent gondot. A benne található tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges laktáz enzim (amelyet jótékony baktériumaink termelnek) sok emberben hiányzik vagy csökkent mértékben van jelen. Az enzim zavar oka lehet egy genetikai hiba, amelynek következtében nem termelődik vagy rosszul termelődik az enzim, de lehet valamely betegség másodlagos következménye pl. Lisztérzékenység vagy súlyos bélflóra károsodás.

Zab:

Annak ellenére, hogy a zab rendkívül egészséges, a reggeli étkezés egyik legideálisabb választása, a benne található rostok emésztésekor szintén sok gáz szabadulhat fel. Érdemes szervezetünket fokozatosan hozzászoktatni ehhez az ételhez.

Szénsavas üdítők:

Akár a cukros szénsavas üdítők akár a tiszta szénsavas ásványvíz a magas szénsav tartalma miatt puffadásos panaszokat okozhat. Ez gyakorlatilag fölösleges levegőként jelenik meg szervezetünkben. Azon szénsavas italoknál, amelyek cukrot vagy szorbitot is tartalmaznak, fokozott lehet a puffadásos panasz fogyasztást követően.

Miért hasznos a táplálkozási napló vezetése?

Első körben érdemes egy táplálkozási naplót írni legalább 2 héten keresztül, melyben az elfogyasztott ételek és a puffadás megjelenése, valamint elmúlása közötti összefüggéseket lehet meglátni, így akár mi magunk is rájöhetünk a puffadás okára, amennyiben a megfejtés a diétánkban rejlik.

45 éves kor alatt a panaszok általában elmúlnak táplálkozási módosítások és a diétás szabályok betartását követően. Ha ezen szabályok betartása mellett legalább 1 hónapig továbbra is fennállnak a panaszok, abban az esetben érdemes orvoshoz fordulni és a probléma okát megkeresni. De miért fontos a 45 éves kor? 45 éves kor felett az emésztési panaszok hátterében gyakrabban található szervi eltérés. Ebben a korban a diéta elkezdése mellett párhuzamos javasolt egy belgyógyászati kivizsgálás megkezdése is.

Vissza

Vigyázunk egészségedre

A tested egyszerre lehet kikezdhetetlen pajzsod vagy titkos gyenge pontod. A világ amelyben élünk, az élet, amelyet választunk nem mindig szolgálja egészségünk.
A ProGastro érti ezt. Mi alapjaiban támogatjuk szervezetedet minden nap.

Facebook
Instagram
YouTube
Hírlevél
LinkedIn
Orvos válaszol