Mit kell tudjunk arról, hogyha a testünk hasmenéssel jelez?
Ismerd meg a hasmenést kiváltó okokat és a megelőzés módjait. Ha mégis bekövetkezne, segítünk neked, hogy alapvető ismeretekkel sokkal könnyebben átvészeld.

A hasmenés oka legtöbbször fertőzés, amelyet baktériumok vagy vírusok, ritkábban paraziták okoznak vagy nem fertőző okok. Hasmenésről akkor beszélhetünk, hogyha napi 3-nál többször jelentkező nagy mennyiségű, híg székletürítés történik. A hasmenés lehet akut illetve krónikus, az utóbbiról akkor beszélünk, ha 2 hétnél tovább megmaradnak a tünetek. A hasmenés a kialakuló folyamat szerint 4 féle lehet:
A hasmenés a kialakuló folyamat szerint 4 féle lehet:
- Virusok és baktériumok okozta hasmenés esetén a bél nyálkahártyája hámsejtjei károsodnak, a NaCl nem tud felszívódni, sőt a károsodott nyálkahártya sejtjei között NaCl kerül a bél üregébe. Mivel a só magához szívja a vizet, így híg széklet alakul ki. Ez a szekretoros típusú hasmenés. Jellemző rá, hogy az étkezés nem befolyásolja, éjszaka sem szűnik.
- Emésztési és felszívódási zavar esetén, a bél üregében sok emésztetlen anyag lesz, ami vizet köt magához így nem engedi azt felszívódni a bélből. Lisztérzékenységben, laktóz érzékenységben, hasnyálmirigy betegségekben ilyen típusú hasmenés alakul ki. Jellemző, hogy bizonyos étel fogyasztása váltja ki, annak kihagyása csökkenti vagy megszünteti a panaszokat.
- A bél nyálkahártyájának súlyos károsodását okozhatják egyes bélfertőzések (pl. Campilobacter fertőzés, E.coli, Salmonella-fertőzés súlyos formái), krónikus bélgyulladások, melynek következtében véres, gennyes gyulladásos folyadék kerül a bél üregébe. Ez az exszudatív típusú hasmenés, ami éjszaka sem szűnik.
- A bél motilitásának ( “mozgásának”) fokozódása szintén hasmenést okoz. A bélmotilitás növekedését több tényező is kiválthatja, pl. a virusok, baktériumok egyes anyagai, toxinjai, de kiválthatják egyes gyógyszerek is. A hasmenés étkezést követően alakul ki és éjjel nem jelentkezik.
A hasmenések kialakulásában sokszor több folyamat is előfordul egyszerre.
Mi okozhat hasmenést?
- Fertőzések –vírusok, baktériumok, gombák, melyek bekerülhetnek a levegőből, ételekből, italokból, nyers zöldségekről, szennyezett kézről. A kórokozók gyulladást okoznak a bélfalban, ez vezet hasmenéshez.
- Nagy töménységű folyadékok - erősen cukros, fehérjedús italok: ez főleg sportolóknál, testépítőknél fordul elő, a tömény oldat hígítására a szervezet folyadékot választ ki a bélbe, így okoz hasmenést. Probléma, hogy így a tápanyagok felszívódása sem megfelelő, és károsodik a bélflóra is.
- Zsíros, fűszeres ételek – irritálják a bélfalat, melyre az vizes hasmenéssel válaszolh.at
- Tejcukor – ha a tejcukor lebontása nem megfelelő, azaz nincs elegendő laktáz enzim a szervezetben, akkor a nagy töménységű béltartalmat a szervezet hígítani fogja és hasmenést okoz.
- Különböző gyógyszerek.
- A széles spektrumú antibiotikumok mellékhatása lehet az úgynevezett antibiotikum okozta hasmenés. A fő ok a bélflóra súlyos károsodása és az esetek egy részében káros baktérium – Clostridium difficile – túlszaporodása és annak mérgező anyaga (toxinja). Ilyenkor az antibiotikum elhagyása, székletvizsgálatok és a bélflóra rendezése élőflórás termékek használatával a feladat.
- Stressz.
- Irritábilis Bélbetegség (IBS) vagy gyulladásos bélbetegség (IBD).
Mi a teendő hasmenés esetén?
- Folyadékpótlás, ásványi anyagok pótlása: víz, üres vagy enyhén ízesített tea, diéta (sós ropi, sós krumpli fogyasztása.) Tejtermék, hús csak a hasmenés megszűnése után, fokozatosan növelve ajánlott.
- A megfelelő higiéné biztosítása – megelőzés: alapos kézmosás, gyümölcs-zöldség átmosása, a víz forralása.
- Székletvizsgálatok: fertőzés gyanúja esetén széklettenyésztés, antibiotikum okozta hasmenésnél széklet C. difficile toxin vizsgálat lehet szükséges.
- Élőflórás készítmény tartós (minimum 1 hónap) használata.
Mikor fordulj orvoshoz hasmenés esetén?
- Ha valami miatt nem tudod pótolni a folyadékot,
- ha magas lázad van,
- amennyiben hasi fájdalmaid vannnak,
- ha székleted véres,
- ha panaszaid 2 nap múlva is fenn állnak.