Fagyirajongók, figyelem!
Ezt a desszertet - megkockáztatjuk -, mindenki szereti. A nyár elmaradhatatlan édes-hűs kelléke. Bár könnyed finomság, de nem veszélytelen!

Nyáron a fagylalt hűsítő kényeztetés, ezért a nagy melegben gyakran fogyasztjuk. Mire kell odafigyelnünk, hogy ne okozzon panaszokat ez a finomság? Bizony, nem csak a kalóriákra. Következzen most néhány szempont, melyeket érdemes követni!
1. Ha ételérzékenységed- vagy ételallergiád van mindig kérdezz rá, hogy a választott fagylalt tartalmazza-e a rizikós hozzávalót!
2. Csak megbízható helyen vásárolj - mivel a fagylalt kiváló táptalaj lehet számos baktérium számára, az árusító helyeknek meg kell felelniük bizonyos szabályoknak. Pl. a fagylaltpult ne legyen a napon, borítsa egy elhúzható, átlátszó fedél, hogy a különböző rovaroktól, szennyeződéstől, cseppfertőzéstől védve legyenek a fagylaltok.
3. Megolvadt fagyit ne vegyél. Olyat sem, amelyben jégdarabok vannak, mert ez visszafagyasztásra utalhat!
4. Fontos, hogy a pult tiszta legyen és rendezett. Pl. ne egy adagoló kanalat használjanak minden ízhez, hiszen így a fertőzés átvihető egyik fagyiból a másikba. Legyen tégelyenként külön kanál, vagy a lemosáshoz folyóvíz!
5. A fagyizás előtt érdemes a kisgyermekek kezét lemosni, hiszen a fagyi sokszor ráfolyik a kezükre, amit aztán gondosan lenyalogatnak, így számtalan kórokozó kerül a szervezetükbe.
+ 1 ProGastro-tipp: A gyerekek sokszor igazán csak a nyalogatást élvezik. Így lepjük meg őket változatos, egészséges, jeges finomságokkal! Citromos limonádéból, valódi meggyléből, ananászléből is készíthetünk jeges nyalókát.
Az élelmiszer-biztonsági szabályokról részletesebben a NÉBIH oldalán olvashatsz:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21392/Kerdezz_felelek_