A mikrobiom és az anyagcsere kapcsolata - Szinte ezer szál köti őket össze
A felgyorsult mikrobiom kutatás során bizonyítottá vált, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, annak szövődményei és a bél védekező funkciója között szoros összefüggés van. A bél diszbiózisa miatt a mikrobiom összetétele, a mikroorganizmusok, a jótékony baktériumok mennyisége, aránya változik, amely többek között az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának melegágya. Hogy jobban megértsük a kapcsolatot az anyagcsere-folyamatok és a mikrobiom között, érdemes áttekintenünk az alapvető fogalmakat és az ok-okozati viszonyokat.

Anyagcsere, az életben maradás alapja
Az anyagcsere fogalma sokunk számára ismerős lehet. De vajon tisztában vagyunk azzal, mit jelent pontosan, milyen kapcsolatot ápol a szervezetünk más egységeivel, milyen összefüggésekben játszik szerepet? Lássunk tisztán!
Az anyagcsere az emberi szervezetben zajló metabolikus folyamatok összességét jelenti, amely során a tápanyagok lebomlanak, energiává alakulnak át, és szükség esetén felhasználódnak. Ennek a folyamatnak kiemelkedő szerepe van a szervezet homeosztázisának - vagyis a belső és a külső körülményekhez való alkalmazkodás, adaptálódás - fenntartásában és az energiagazdálkodás szabályozásában.
Könnyű belátni, hogy az anyagcsere megfelelő működése nélkül különböző egészségügyi problémák és betegségek jelentkezhetnek.
Anyagcsere és mikrobiom - Van összefüggés?
Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy bizony szoros kapcsolat van az anyagcsere és a mikrobiom (a bélrendszerben található mikroorganizmusok összessége) között. A témával számos mikrobiom kutatás is foglalkozik, amelyek nagyon sok érdekes összefüggést találtak és tártak fel.
A mikrobiom a bélrendszerben található mikroorganizmusok összessége, amelyek összetett egyensúlyt alkotnak a hasznos baktériumok, gombák és egyéb mikroorganizmusok között. A mikrobiom összetétele fontos szerepet játszik az emésztésben, az immunrendszer működésében és a metabolikus - bélrendszer működésével kapcsolatos - folyamatokban.
Talán már Te is találkoztál azzal a ténnyel, hogy az immunrendszerünk 70-80%-a a beleinkben található, így tehát a bélrendszerünk működése főszerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat.
A külvilággal közvetlenül érintkezünk a bőrön, a légutakon és a gyomor-bélrendszeren keresztül. A gyomor- bélrendszer belső felülete körülbelül 400 m2. Érthető, hogy ennek a nagy felületnek meg kell védenie a szervezetet az idegen, káros, esetleg toxikus anyagoktól. Ennek a védőgátnak a részét képezi a mikrobiom. Ha ezt a védőgátat károsodás éri, akkor a keletkezett réseken át bejutnak a szervezetbe olyan anyagok, amelyeknek egyébként nem ott a helye és gyulladásos folyamatokat indítanak el a szervezetben.
Ilyen károsodást okozó hatások lehetnek például a stresszhormonok fokozott termelődése, a gyógyszerek, a káros baktériumok, a nem megfelelő táplálék, a feldolgozott élelmiszerek, a tartósítószerek, az emulgeálószerek, az erős fűszerek, a toxikus anyagok.
Amikor a mikrobiom, vagyis a bélflóra összetétele megváltozik, diszbiózis alakul ki, azaz a bélrendszerben felborul a normális egyensúly. A diszbiózis során a káros baktériumok és kórokozók elszaporodnak a jótékonyak rovására, így a szervezet nehezebben tud védekezni a külső hatásokkal szemben és nem képes teljesíteni feladatát, amely egészségügyi problémákat, betegségeket indikálhat.
Mit okozhat a diszbiózis?
A bélflóra sérülése esetén a hasznos baktériumok száma lecsökken, amelynek következtében az értékes tápanyagok nem tudnak felszívódni. Ennek eredményeként nem csak gyulladásos folyamatok indulhatnak el, hanem többek között elhízás, inzulinrezisztencia, kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, valamint pajzsmirigy betegségek üthetik fel a fejüket.
Ezen adatok figyelembevételével az egészséges mikrobiom és a megfelelő anyagcsere szoros összefüggése kiemelt fontossággal bír az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése szempontjából.
Mit tehetünk diszbiózis és megelőzése esetén?
Ha jobban megfigyeljük, a diszbiózis okozói között szinte kivétel nélkül olyan dolgokat találunk, amely életmódbeli sajátosságokkal, annak minőségével van szoros kapcsolatban.
- Milyen ételeket és italokat fogyasztunk?
- Mennyire vagyunk stresszesek?
- Sportolunk, mozgunk e rendszeresen?
- Milyen gyógyszereket, esetleg antibiotikumot szedünk?
Ezért a bélflóra egyensúlyának felborulását elsősorban életmódváltással tudjuk visszafordítani és megelőzni egyaránt. Bár közhelynek hangozhat, legtöbbször mégis a legegyszerűbbnek tűnő és legtermészetesebb megoldások válnak be a leginkább.
- Kerüljük a túlzottan feldolgozott ételeket.
- Részesítsük előnyben a rostban gazdag élelmiszereket, valamint az egészséges zsírokat és fehérjéket.
- Fogyasszunk probiotikumokban gazdag élelmiszereket mint például joghurtot, kefirt, savanyú káposztát, fermentált zöldségeket.
- Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. Lehetőleg vizet, cukrozatlan teát fogyasszunk.
- Mozogjunk rendszeresen, legalább heti 3 alkalommal.
- Kezeljük megfelelően a stresszt.
Az életmódváltás mellett a megfelelő élőflórás-készítmények is hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. A probiotikus készítmények természetes alternatívák, amelyek a bélcsatorna egészében megtalálható jótékony baktériumokat tartalmazzák. A kulcsfontosságú jellemzőjük, hogy a hasznos baktériumok élő állapotban érik el a vastagbelet, és ott fejtik ki jótékony hatásukat.
A megfelelő állapotú mikrobiom megfelelően játszik szerepet a különböző metabolikus folyamatokban. Amennyiben a vastagbél baktériumai által rostokból előállított zsírsavak mennyisége és egymáshoz képest az arányuk megfelelő, nagyon lecsökken az esélye az inzulin rezisztencia kialakulásának.
A megfelelő mikrobiom szerepet játszik a koleszterin lebontásában, az érfalak egészségének megtartásában is.
Fontos tudni, hogy a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek előfordulása évről évre növekszik. A megfelelő életmóddal, a megfelelő állapotú mikrobiom megőrzésével sokat tehetünk egészségünkért.
Örömmel mutatjuk be legújabb élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő termékünket, amely a ProGastro Gluconit névre hallgat.