A feldolgozott ételek - mi velük a probléma?
Tudjuk, sokszor halljuk, de ideje egyértelműen megfogalmazni, miért nem ajánlottak a szalámik és a konzervek. Itt olvashatod.

A kényelmi termékekben az a vonzó, hogy rengeteg időt spórolhatunk velük. Csak felnyitjuk őket, és már kész is a vacsora. Ökölszabály viszont visszafelé is igaz az életben, miszerint az energia nem vész el, csak átalakul. Vagyis az így nyert idő, bizony valahonnan jön, valahonnan elvész...Vigyázz az egészségedre! Tájékozódj, hogyan hatnak a feldolgozott ételek szervezetedre!
Mi számít feldolgozott ételnek?
A feldolgozott ételek azok, melyeket nem frissen fogyasztunk, hanem valamilyen előkezelésen mennek keresztül, mint szárítás, füstölés, sózás, valamint a konzerv ételek is ide sorolhatjuk.
Ide tartoznak még a kolbászok, szalámik, sonkák, az előkezelt szalonnák, füstölt húsok, szárított húsok.
Azonban a hús felszeletelése és a hús lefagyasztása nem számít előkezelésnek.
Életvitel és a feldolgozott ételek kapcsolata
Azoknál, akik előkezelt ételeket gyakran fogyasztanak gyakoribb egyes krónikus betegségek előfordulása de ez nem jelenti azt, hogy ezeket a betegségeket ezen ételek fogyasztása okozná. Inkább azt mondhatjuk, hogy az előkezelt ételeket fogyasztók között több a túlsúlyos, keveset mozgó, dohányzó ember.
A gyakrabban előforduló krónikus betegségek a következők: magas vérnyomás, krónikus tüdőbetegség, szívbetegségek, bél- és gyomordaganatok.
A feldolgozott ételek hatása a szervezetre
Az előkezelt, feldolgozott ételek számos olyan kémiai anyagot tartalmaznak, melyek károsítják a belekben található “védőgátat”, a mikrobiomot. Ezzel csökkentik a bél nyálkahártya védő funkcióját, gyulladásos reakciót okoznak, melyek tovább károsítják a bélrendszert. Ezen anyagok felszívódnak, bekerülnek a vérbe és más szervekben is, így gyulladásos károsodásokat okozhatnak egyéb területeken is.